beachvolleynet

beachvolley er både sport og sjov

beachvolley er både sport og sjov

advertorial

På mange strande og sportsanlæg rundt om i landet finder man efterhånden et eller flere beachvolleynet. Det er både en populær form for sommersjov og en seriøs sport.

I 1920’ernes solbeskinnede og sorgløse Californien opstod en særlig sport på strandene kaldet beachvolley. Det mindede om volleyball, som var blevet opfundet af en amerikaner ca. 30 år tidligere som et mindre kontaktfyldt alternativ til basketball. Beachvolley har bredt sig til det meste af verden og selv om det aldrig helt har mistet sin aura af strandsjov, så er sporten blevet voksen og anerkendt.

Der er mange foreninger og klubber i Danmark, hvor man kan dyrke beachvolley som en seriøs sportsgren. Det er også på det olympiske program. I 1992 var det første gang med som en demonstrationssport. Fire år senere var det med som en rigtig officiel konkurrence. Der er også danskere, der spiller med på topplan.

Vejen fra sommersjov til seriøs idræt

Den første klub inden for beachvolley var Santa Monica Beach Club, der blev oprettet i 1927. Der kom dog først for alvor skub i udviklingen af sporten i 1950’erne som en del af de beach parties, der blev en del af amerikansk ungdomskultur på det tidspunkt. Sportens stigende popularitet gjorde den interessant for sponsorer unge mennesker i badetøj i fysisk udfoldelse vil man gerne forbinde sit produkt med.

beachvolleynet

I 1970’erne blev de første officielle verdensmesterskaber i beachvolley afholdt og i 1990erne blev det som nævnt oven for gradvist en del af det officielle program ved de olympiske leje. Det internationale beachvolleyforbund var da blevet oprettet i 1987. 

Det er i høj grad amerikanske og brasilianske hold, der dominerer den internationale elite inden for beachvolley – både ved de olympiske leje og på det, der kaldes world touren – men et australsk par har også vundet guld ved de olympiske leje ved kvindernes turnering ved de olympiske leje i år 2000.