radon

Sørg for at teste din bolig for radon

Sørg for at teste din bolig for radon

Radon er en radioaktiv gas, der findes i jorden og kan trænge ind i din bolig, hvis gulvet ikke er sikret godt nok mod den. Den er ikke farlig i mindre mængder, men hvis der er større mængder af den i luften, kan den påvirke blandt andet dine lunger. Lang tids påvirkning kan derfor føre til lungekræft. 

Derfor er det vigtigt, at du får foretaget en radon måling, hvis du er i tvivl om, hvor meget radon der er i dit hjem. Når du kender tallene, ved du nemlig, om du skal handle på det eller ej. 

Det er ikke svært for dig at få foretaget en radonmåling, men det tager noget tid og skal helst gøres om vinteren. Derfor er det ikke sikkert, at du kan komme i gang med det samme. Du lægger bare en måler i de rum, hvor I opholder jer mest. Det vil for eksempel være stuen og soveværelserne. 

Et af de firmaer, der kan hjælpe dig med en radonmåling, er radonhuset.dk. Hos dem kan du låne udstyr, og de kan hjælpe dig med at analysere resultaterne. Dermed kan du nemt finde ud af, om niveauet af radon er for højt.

 

Grunden til, at det er bedst, at radon bliver målt om vinteren er, at det er der, hvor koncentrationen af det er højest. Om vinteren har vi jo døre og vinduer lukkede og lufter ikke lige så meget ud. Det gør, at gassen har mulighed for at samle sig i luften. Niveauet af radon svinger dog fra dag til dag, derfor er det vigtigt, at der bliver målt over en længere periode. 

Du kan godt vælge kun at måle i kortere tid, men i det tilfælde vil der så være en usikkerhed på 20 %. Ligger dit resultat meget langt fra maxværdien, vil du godt kunne bruge resultatet, da radonniveauet så ikke vil ligge over det anbefalede, men hvis resultatet ligger i nærheden af maxværdien, vil du være nødt til at måle i længere tid.